Personal tools
  Members Area  
Sections
Find a Surgeon
Use this search below to find an ASOHNS member near you
Name
State
Suburb
List all
Find a Surgeon
Use this search below to find an ASOHNS member near you
Name
State
Suburb
List all
 

5th Multidisciplinary Update on Thyroid & Parathyroid Surgery

14-16 Nov, 2013. This educational activity has been approved in the College's CPD Program. Fellows who participate can claim one (1) point per hour (max. 16 points) in Category 4: Maintenance of Clinical Knowledge and Skills towards 2013 CPD totals.

What
When Nov 14, 2013 to
Nov 16, 2013
Where Noosa, Qld
Contact Name
Contact Phone +61 (0)7 3176 5266
Add event to calendar vCal
iCal

The Department of Otolaryngology Head and Neck Surgery at the Princess Alexandra Hospital in conjunction with The University of Queensland is pleased to conduct the 5th Multidisciplinary Conference on Thyroid and Parathyroid Surgery for Head and Neck and Endocrine surgeons.

Purpose of this course:

To demonstrate the most effective surgical techniques and philosophies in the treatment of thyroid and parathyroid conditions. This course will cover the wide range of topics required for safe practice of this surgery.

Dr Greg Randolph from Boston, author of the standard text book of Thyroid & Parathyroid Surgery and Dr David Terris from Augusto, Georgia will join us. Unfortunately, Dr Leigh Delbridge could not come due to a last minute clash of engagement, his place is taken by Dr Delbridge's colleague, Dr Mark Sywak.

With an outstanding faculty from New Zealand and Australia, we will look at our traditional knowledge base but the newer robotic, endoscopic, chemotherapy and monoclonal antibody treatments and day surgical techniques. We will be discussing treatment de-intensification, especially radioactive iodine, which are changing.

As well, Dr Mike Tuttle, Thyroid/Parathyroid endocrinologist from the Memorial Sloane-Kettering Cancer Centre, New York, will join us.  He is an outstanding speaker with clear, well presented treatment philosophies. He will be a great addition to the faculty and a drawcard for Australian  Thyroid/Parathyroid endocrinology.

Lectures and demonstrations of ultrasound for thyroid, parathyroid and head and neck lesions, flexible nasendoscopy and nerve monitoring equipment will be given.

 

A Message from Professor Stan Sidhu, President of Australian and NZ Endocrine Surgeons:

 

Dear Colleagues

Australian and New Zealand Endocrine Surgeons are once again delighted to support the 5th Multidisciplinary Update on Thyroid and Parathyroid Surgery held at the Sheraton Noosa between the 14th and 16th November 2013.

The meeting is being organised by the Department of Otolaryngology, Head and Neck Surgery at Princess Alexandra Hospital and runs biannually opposite the post graduate endocrine surgery course run by Australian and NZ Endocrine Surgeons.

The keynote speaker is Professor Mike Tuttle from Memorial Sloane-Kettering Cancer Centre in New York, USA, who will share his vast expertise in the managment of thyroid cancer patients. A number of members of Australian and NZ Endocrine Surgeons are on the faculty of this program, making this a strong collaboration between craft groups.

I warmly encourage you to attend this meeting if possible.

Yours sincerely

Stan Sidhu

President, Australian and NZ Endocrine Surgeons

 

Local Faculty:

Invited Faculty:

Surgeons:

 

Endocrinology, Pathology, Oncology:

 

Program

 

Wednesday, 13th November 2013

 

Thursday, 14 November 2013

  7.30am
REGISTRATION
8.30-10.30am


EARLY MORNING SESSION

Moderator:  Ben Panizza

  8.25am
Welcome - Ben Panizza (5 mins)
  8.30am
'The History of Thyroid Surgery' - William Coman (15 mins)
  8.45am
'Differentiated Thyroid Cancer' - Chris Pyke (15 mins)
  9.00am

KEYNOTE LECTURE:
'Risk Adaptive Thyroid Cancer Managment' - Mike Tuttle (50 mins)
  9.40am




PANEL DISCUSSION
'The Anatomy of Thyroid Surgery and The Avoidance of Complications (50 mins)
Moderator:  John Chaplin
Panel: Greg Randolph, Mark Sywak, David Terris, Nick McIvor and Carsten Palme
10.30-11.00am MORNING TEA - with the trade (30 mins)
11.00am-1.00pm

LATE MORNING SESSION

Moderator: Bernard Whitfield

11.00am

'The Utliity of Prophylactic Neck Dissection in PTC Management' - Stan Sidhu
(15 mins)

11.15am 'Papillary Thyroid Cancer Nodal Detection' - Greg Randolph (20 mins)
11.35am 'Lateral Neck Dissection - Technical Aspects' - Scott Coman (15 mins)
11.50am 'Central Neck Dissection - Technical Aspects' - Raefe Gundelach (15 mins)
12.05pm





PANEL DISCUSSION:
'Difficult Thyroid Cases' (55 mins)

Moderator:  Scott Coman

Panel:  Greg Randolph, Mark Sywak, John Chaplin, Neil Wetzig, Mike Tuttle, David Terris, Don McLeod
1.00-2.00pm LUNCH - with trade
  1.40pm
Optional Lunchtime lecture - 'Saliva, an often forgotten but convenient diagnostic fluid' - Chamindie Punyadeera
2.00-3.00pm


EARLY AFTERNOON SESSION

Moderator:  David McCrystal

  2.00pm

'Cosmesis and Technology in Thyroid Surgery: Art Meets Science' - David Terris (20 mins)
  2.20pm

'Recurrent Laryngeal Nerve Monitoring: The Future - SLN and Continuous Vagal Nerve Monitoring' - Greg Randolph (20 mins)
  2.40pm
'Poorly Differentiated and Anaplastic Thyroid Cancers' - Nick McIvor (20 mins)
  3.00pm
'Managing Thyroid Microcarcinoma: Let the Punishment Fit the Crime' -
David Terris (20 mins)
  3.20pm
Discussion (20 mins)
3.30-4.00pm


AFTERNOON TEA - with the trade. (30 mins)
Dr Greg Randolph will demonstrate nerve monitoring at the Medtronic trade stand.
4.00-6.00pm

LATE AFTERNOON SESSION

Moderator:  Chris Pyke

  4.00pm
'Imaging and Thyroid Cancer: US, CT, PET' - John Chaplin (20 mins)
  4.20pm

'Thyroid and Parathyroid Surgery in Developing Nations' - David Wilkinson
(20 mins)

  4.40pm
'Management of Thyroid Cancer Recurrence' - Mark Sywak (20 mins)
  5.00pm 'Revision Surgery for Thyroid Cancer; - Greg Randolph (20 mins)
  5.20pm
'Outpatient Thyroid Surgery' - David Terris (20 mins)
  5.40pm
'Parathyroid Anatomy' - John Chaplin (20 mins)
  6.00pm
CLOSE

 

Friday, 15 November 2013

8.30-10.30am


EARLY MORNING SESSION

Moderator:  Ben Wallwork

  8.30am
'FNA Reporting: The Thy and Bethesda Classifications, an Australian Standard?'
- Anthony Gill (20 mins)
  8.50am
'Molecular Analysis on FNAS' - Anthony Gill (10 mins)
  9.00am

'Indications for Radioactive Iodine in Low Risk Patients' & the ATA's recommendations' - Mike Tuttle (30 mins)
  9.30am
'Post-Operative Thyroid Bed Uptake: What Does it Mean?' - Mike Tuttle (20 mins)
10.00am


'The Queensland Thyroid Cancer Clinic Experience: How We Use I-131, Current Indications, Complications of I-131, Survival Figures and Follow-up Protocol'
- Roger Allison (30 mins)
 10.20am  Discussion (10 mins)
10.30-11.00am MORNING TEA - with the trade (30 mins)
11.00am-1.00pm

LATE MORNING SESSION

Moderator: Roger Grigg

11.00am 'Medullary Thyroid Cancer' - John Chaplin (20 mins)
11.20am 'Medullary Thyroid Cancer Local Results' - Roger Allison (10 mins)
11.30am 'The Updated Thyroid Cancer ATA Guidelines' - Mike Tuttle (30 mins)
 12.00pm


 'American Academy of Otolaryngology Head and Neck Surgery Guidelines for Laryngeal Examination for Thyroid Surgery & ATA Guidelines for Surgeons'
- Greg Randolph (20 mins)
 12.20pm


 'Thyroid and Parathyroid Surgical Techniques - An Instructional DVD'
- John Chaplin & Nick McIvor (20 mins)

 12.40pm  David Terris will highlight his recent publication of his Thyroid textbook (20 mins)
1.00-2.00pm

LUNCH - with trade
Examining the Larynx with Nasendoscopy - Chris Perry at the trade stand
2.00-3.00pm



An Afternoon with the Parathyroids
EARLY AFTERNOON SESSION

Moderator:  Raefe Gundelach

  2.00pm

'The Pathologies of Hyperparathyroidism: Types 1, 2 + 3, lab workup and surgical indications' - Nick McIvor (20 mins)
  2.20pm
'Pre operative Imaging and Localizing the Parathyroids' - Mark Sywak (20 mins)
  2.40pm

'Parathyroid Surgery: Making the most of the rapid PTH assay' - David Terris
(15 mins)

2.55-3.30pm
DEBATE / DIFFERENT POINTS OF VIEW
  2.55pm
'Time to Abandon Focused Parathyroidectomy' - Stan Sidhu (10 mins)
  3.05pm
 'Minimal Access Parathyroidectomy: When the Sestamibi Scan is Negative and When it is Positive' - David Terris (10 mins)
  3.15pm
 Discussion and Points of View from the floor (15 mins)
3.30-4.00pm
AFTERNOON TEA - with the trade. (30 mins)
4.00-6.00pm


LATE AFTERNOON SESSION

Moderator:  Chris Perry

  4.00pm

'Failed Parathyroid Strategies: Intra-operative and post-operative' - Neil Wetzig
(20 mins)

  4.20pm
'Hypercalcaemia' - Nick McIvor (20 mins)
  4.40pm

A SUMMATION - 'What the Surgeon Needs to Know about Parathyroid Surgery'
- Greg Randolph and David Terris (40 mins)
5.20-6.00pm




PANEL DISCUSSION - 'Parathyroid Problems and Cases' (40 mins)

Moderator:  Nick McIvor

Panel:  Greg Randolph, David Terris, Mark Sywak, Stan Sidhu, John Chaplin, Neil Wetzig and Don McLeod


7.00 or 7.30pm

CONFERENCE GALA DINNER at Sheraton Noosa
Dress - Casual with loud shirt

 

Saturday, 17 November 2013

ULTRASOUND AND ENDOCRINOLOGY WORKSHOPS for Surgeons and Physicans

8.30-10.30am

Moderator:

Assistant Moderator:

ULTRASOUND WORKSHOP (2 hours)

Roger Grigg

Greg Randolph


Radiologist:


Mitesh Gandhi
Dr Gandhi will be assisted by Radiologists and Radiographers from the
Princess Alexandra Hospital
Patients: Will be in attendance [from Nambour and Noosa Hospitals]ea
Sponsor:

G.E. Medical - G.E. will supply and showcase their range of
Ultrasound machines
10.30am QUICK BREAK - refreshments will be served outside the room
 10.30am-1.00pm

Moderators:

 ENDOCRINOLOGY WORKSHOP
'A Morning with Mike Tuttle' (2.5 hours)

[Emily Mackenzie & Warrick Inder]

  Surgeons and Endocrinologists are invited to listen and be actively involved in the presentations and discussions with Dr Mike Tuttle, Thyroid [and Parathyroid] Endocrinologists at the Memorial Sloane-Kettering Cancer Centre, New York, USA.

This formal, informal and interactive session will go as long as the Tuttle larynx can last and shoul be enjoyable, informative and entertaining
Sponsor: Genzyme Medical
  1.00pm CLOSE

 

Venue:

Sheraton Noosa, Hastings Street, Noosa, Queensland, Australia

 

Hotel Rooms:

Accommodation rates per night, nett and non-commissionable

Please book early to avoid disappointment

Room Single / Double Rate
Run of house (level 1 to 4) (King bed or
Twin Double beds)
$350 per room, per night

Deluxe Rooms (levels 5 & 6 Ocean / River
views) (King bed or Twin Double beds)
on request

Bedding configurations (Twin, King, etc) are a request only and cannot
be guaranteed

 

For all bookings of accommodation at the Sheraton Noosa Resort & Spa

Phone no.:  +61 (0)7 5449 4759   Fax No:  +61 (0)7 5449 4753

Email:  groupres.00449@sheraton.com

 

Registration Fees:

Registration fee for the conference includes attendance, morning and afternon teas, lunches and Gala Dinner.

Early Bird Registration (before 30 August 2013)
AU$1,000.00
Registration Fee (after 30th August 2013)
AU$1,200.00
Partners (incls. Conference Dinner & Sat am Eumundi Markets
AU$   200.00
Nurses registration fee
AU$   440.00